Wat te doen in Herne?
Herne is een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant en telt meer dan 6500 inwoners over een oppervlakte van 44 km². Laat de kleine oppervlakte je echter niet misleiden want het dorp en haar deelgemeenten hebben veel te bieden. Met haar slogan "Herne, het groene kwadrant" licht ik alvast een tipje van de sluier op over het type activiteiten en bezienswaardigheden die verder in dit artikel aan bod zullen komen.
Sint-Petrus en Pauluskerk
Gelegen op een heuveltje is de centrale parochiekerk van Herne: De Sint-Petrus en Pauluskerk dat werd gebouwd in de 11e eeuw. Dit uniek pareltje, dat hoofdzakelijk is opgetrokken uit breuksteen van schilfersteen, is omringd door een kerkhof. De patroonheilige van de kerk zetelt in de nis boven de hoofdingang, deze is de Sint-Pietersstoel van Antiochië. Er worden in de architectuur van de kerk twee stijlen gecombineerd: enerzijds romaans voor het middenschip en de zuidbreuk, en anderzijds schedelgotiek voor de toren en het koor.
In de kerk zelf zijn er enkele dingen dat je kan bezichtigen zoals het kalkstenen doren opvont met kopedeksel uit de 17de eeuw. Ook zijn er tal van beelden en schilderijen vanuit deze eeuw terug te vinden. Tot slot zijn zowel de koorlambrisering, de kerkmeesterbanken en de biechtstoelen een bezoekje waard.
Kartuizenklooser
Dit fotogenieke klooster werd als eerste kartuizenklooser opgericht van de Nederlanden in 1314, het is dan ook hier dat de Hernse Bijbel tot stand kwam. De Hernse Bijbel is één van de eerste vertalingen van de Bijbel in de volkstaal. Het beschermd monument werd niet langer gebruikt als klooster onder keizer Jozef II toen hij de contemplatieve kloosterorders afschafte. Helaas werd in de 19de eeuw het grootste deel van het kloostergebouw afgebroken. Echter zijn de bakstenen langschuur en de priorwoning nog steeds een knap stukje geschiedenis.
Watermolens
In Herne vind je langs de Mark drie oude watermolens die vroeger werden geopereerd door de molenaarsfamilie Orinx. Het is dan ook een echte aanrader om te wandelen naast de rivier.
Boesmolen
In 1219 werd de boesmolen gebouwd in een bosrijke omgeving, vandaar dan ook de naam. Tien jaar na de bouw werd de molen opgekocht door de abdij van Sint-Aubertus op. Door de godsdienstenoorlog brandde de molen in 1580 helaas grotendeels af. Gelukkig werd deze ondertussen gerestaureerd waardoor het zeker een bezoekje waard is.
Hernemolen
In de 13de eeuw was deze molen in het bezit van de kapittel van Bergen. De ondergeschikten waren dus verplicht hun graan te laten malen en een gedeelte ervan aan de soevereine heer af te staan. Vanaf de brug over de Mark heb je een prachtig zicht op de molenkolk en de molengebouwen.
Molen van Nerom
De Molen van Nerom is de nieuwste Molen in deze lijst omdat hij in de 14de eeuw werd gebouwd. Hij ligt overigens dicht bij de bron waar ook enkele fraaie kwadraathoeven te zien zijn.
Park Ter Rijst
Gelegen op de taalgrens is het prachtige Park Ter Rijst in de deelgemeente Heikruis. Het park bestaat uit het kasteelpark met vijver en een bosreservaat wat in totaal 100 hectare groen te bieden heeft. Je vindt er talrijke inheemse bomen, prachtige zeldzame bloemen en fenomenale uitzichten terug. Wandelen kan hier overigens in alle rust, want het is een redelijk onontdekt pareltje door toeristen. Bekijk zeker deze brochure voor meer informatie over het neoclassistische kasteel, de verschillende soorten vogels en planten.
Fiets en wandelroutes
Voor wie graag fietst of wandelt is Herne een uitstekende keuze. Naast het welgekende wandel- en fietsknooppuntennetwerk zijn er ook enkele vooraf gemaakte fietstochten die ik aanraad. Zo is er in de eerste plaats de Ter Rijstroute die niet enkel door het eerder genoemde park Ter Rijst gaat maar ook lang andere pittoreske dorpen in het Pajottenland. Met een afstand van 39 km is dit zeker doenbaar voor iedereen. De tweede fietsroute die ik in de Groene Gordel kan aanraden zijn de Grote en Oude hoeveroute waarbij je naast het uitzicht kan genieten van tal van oude hoeves met bijkomende uitleg.
Voor fans van lokale bieren en brouwerijen raad ik zeker de Brouwersroute aan. Je kan bij deze tocht kiezen uit een route van 33, 65 of 100 kilometer waarbij je tussen de 3 en 7 brouwerijen bezoekt zoals Duvel Moortgat, Brouwerij van Grimbergen, de abdij van Affligem en nog enkele andere (minder bekende) brouwerijen.
Indien je eerder op zoek bent naar een fijne wandeling kan je het wandelknooppuntennetwerk raadplegen of eens kijken op deze website.
Café Terlindenhof
Natuurlijk kan een bezoek aan Herne niet compleet zijn zonder te proeven van de lokale producten. Kom daarom zeker uitrusten in het fietsvriendelijk Café Terlindenhof. Het café heeft voorzieningen waarmee het elke fietser kan helpen, en ook elektrische fietsen kunnen opgeladen worden. Wil je genieten van je picknick? Ook dat is geen probleem. Geniet van een lokaal gebrouwen bier met een portie kaas terwijl je kinderen zich amuseren in de speeltuin. Wil je te weten komen of jouw fiets- of wandelroute langs het café komt, bekijk dan zeker onze contactpagina.
Wat te doen in Herne: samengevat
- Bezoek de Sint-Petrus en Pauluskerk
- Breng een bezoekje aan het Kartuizenklooster
- Wandel langsheen de Mark en bezichtig prachtige molens
- Kijk rond in het park Ter Rijst
- Fiets langs de Ter Rijst-route of de Brouwersroute
- Geniet van een hapje en een drankje in Café Terlindenhof